Нейропсихологічний центр на Голосіїво
Вестибулярные нарушения у детей

Вестибулярні розлади у дітей

Порушення роботи вестибулярного апарату у дітей.

Вестибулярна система пов'язана майже з усіма зонами мозку. Вона виступає таким собі «бізнес-центром», який обробляє сигнали від м'язів, суглобів, шкіри, очей і вух.

Діти, у яких порушена обробка вестибулярних сигналів, часто не можуть стежити за предметом, який рухається у них перед очима, а також чітко переводити погляд з однієї точки в іншу. Така дитина має труднощі з читанням, письмом, рухливими іграми, а спроби накреслити лінію або зловити м'ячик в русі є для неї справжнім випробуванням.

Вестибулярна система також аналізує орієнтацію голови і тіла, завдяки чому ми можемо точно оцінювати розташування того, що бачимо. Коли ці відчуття погано інтегровані, дитині важко оцінити, як далеко або як близько знаходиться об'єкт. Наприклад, він може бачити сходинку, але все одно буде оступатися.

Без адекватних вестибулярних механізмів, що утримують очі і голову в нерухомому положенні, дитині дуже важко писати на дошці або списувати з неї текст. Ми можемо зрозуміти, в чому проблема, якщо згадаємо, як неприємно дивитися на екран, який рябить, або як незручно писати в автомобілі, котрий рухається.

Читання, писання і уміння поводитися з комп'ютером - зовсім не базові навички. Всі вони досягаються кропіткою працею. Дитина вчиться очима розпізнавати такі схожі 41 і 14 цифри, згадує правила письма і одночасно з цим рухає рукою, щоб виходили букви та цифри. Жодне з цих дій не можливо виконати при вестибулярних порушеннях. Тобто, дитині не можливо запам'ятати, як пишеться те чи інше слово і як правильно писати його самому.

У деяких дытей базові вміння засвоюються швидше (до 5-6 років), а для деяких перешкодою є нестабільність нервової системи. Спроби навчати таку дитину читання обертаються невдачею і знижують його самооцінку. Як правило, діти агресивно пручаються, що розцінюється як поведінкова проблема. Комплексна нейрокоррекція допоможе Вашій дитині справитися зі складними для нього завданнями.

Якщо після ознайомлення з матеріалом нашої публікації у Вас виникли питання і бажання обговорити їх з фахівцем, запрошуємо Вас в наш Нейропсихологічний центр PSYMED.

Запишіться до нас на консультацію .

або заповніть заявку:

консультацію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!