Нейропсихологічний центр на Голосіїво
Чем мозг ребёнка отличается от взрослого?

Чим мозок дитини відрізняється від мозку дорослого?

мозг ребёнкаМозок дитини функціонує інакше, ніж мозок дорослої людини: діти інакше мислять, інакше поводяться, інакше навчаються. Ці вікові особливості формування і функціонування мозку вивчає нейропсихологія.

Десятиліття досліджень розвитку дитячого мозку показали, що саме ранні дитячі роки (а саме від 1 року до 4) є найбільш важливими для подальшої емоційної, соціальної, пізнавальної сфер життя людини.

 

Коротко про мозок

Головний мозок складається з величезної кількості нейронів, пов'язаних між собою за допомогою синапсів. Нейрони формують різні великі структури: кору півкуль, стовбур мозку, мозочок, таламус, базальні ганглії - все, що дуже часто називається «сірою речовиною». А ось за з'єднання цих структур відповідають нервові волокна - «біла речовина». Білий колір нервових волокнах надає мієлін, електроізолююча речовина, яка покриває ці волокна.

Нейрони:

  • Є будівельним матеріалом для мозку;
  • З них формуються різні ділянки мозку;
  • Вони обмінюються інформацією всередині мозку.

Синапси:

  • Забезпечують зв'язок між кожною парою нейронів;
  • Кожен нейрон оточений тисячами синапсів;
  • Завдяки синапсам зв'язуються ділянки з тисячі нейронів.

Мієлін:

  • Покриває волокна дорослих нейронів;
  • Необхідний для ефективної передачі електричних імпульсів;
  • Підвищує ефективність зв'язку між нейронами.

 

У дорослих і дітей активність мозку різна

У дітей перш за все активний мозковий стовбур і середній мозок. Мозковий стовбур контролює серцебиття, артеріальний тиск і температуру тіла. Середній мозок відповідає за пробудження, відчуття апетиту / насичення, а також за сон.

У дорослих основними працюючими зонами виявляється лімбічна система і кора головного мозку. Лімбічна система контролює сексуальну поведінку, емоційні реакції і рухову активність. Кора головного мозку відповідальна за конкретне мислення, осмислену поведінку і емоційно насичену поведінку.

 

Розвиток зв'язків в головному мозку

Структура головного мозку вибудовується безперервно з моменту появи людини на світ. Перші роки життя людини безпосередньо впливають на структуру зв'язків між нейронами, формуючи або міцну, або тендітну основу для подальшої навченості, психічного здоров'я та поведінки.

Першими розвиваються сенсорні зони, необхідні, наприклад, для зору або слуху; потім вступають зони мовних навичок і когнітивних (пізнавальних) функцій. Після першого періоду бурхливого зростання кількість заформувавшись зв'язків знижується за рахунок процесу визрівання - видалення невикористовуваних зв'язків між синапсами, щоб шляхи сигналів від нейрона до нейрона стали більш ефективними.

 

Розвиток синаптичних зв'язків в головному мозку

Новонароджені:

  • Розвиваються автоматичні функції, формується 5 почуттів, моторні функції;
  • Обсяг мозку становить 25% від свого майбутнього дорослого обсягу;
  • Несвідома пам'ять дозволяє впізнавати матір і членів сім'ї.

Від 1 року до 3 років:

  • В цей час в мозку формується до 2 000 000 синапсів кожну секунду.

Три роки

  • Обсяг мозку становить уже майже 90% від майбутнього дорослого обсягу;
  • Розвивається свідома пам'ять;
  • о цього часу вже закладені здібності до навчання, соціальної взаємодії і емоційного реагування.

Від 4 до 10 років

Мозок дитини в цьому віці більш ніж в два рази активніше мозку дорослої людини: на функціонування мозку дорослої людини йде близько 20% споживаного кисню; на функціонування мозку дитини в цьому віці - до 50%.

Вісім років

Починають формуватися логічні здібності.

Від 11 років і далі

У цьому віці починається процес визрівання нервових зв'язків: мало використовувані зв'язки перестають бути активними, щоб залишилися тільки найефективніші шляхи для проходження нервового імпульсу. Лобова частка починає більш повно і швидко взаємодіяти з іншими областями мозку.

Чотирнадцять років

У лобовій долі розпочинається процес утворення мієлінового шару, який відкриває нові шляхи для навчання, оскільки по мієліновим волокнам імпульс проводиться в 5-10 разів швидше, ніж по немієліновим.

Чому лобова частка? Тому що ця область мозку відповідає за планування, вирішення завдань і іншу вищу розумову діяльність. Оцінка ризиків, розстановка пріоритетів, самооцінка і інші завдання в цей період починають вирішуватися набагато швидше, аніж раніше.

Двадцять три роки

Завершується процес дозрівання: до цього часу з головного мозку видалена вже майже половина дитячих синапсів. Інші зміни, що відбуваються в мозку після 20 років, поки що мало вивчені.

За матеріалами ECED.

Якщо після ознайомлення з матеріалом нашої публікації у Вас виникли питання і бажання обговорити їх з фахівцем, запрошуємо Вас в наш Нейропсихологічний центр PSYMED.

Запишіться до нас на консультацію .

або заповніть заявку:

[

У нас Ви завжди можете розраховувати на кваліфіковану консультацію!

З турботою про Вас,

Марина Гуменюк, керівник центру PSYMED.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!