Нейропсихологічний центр на Голосіїво
Беременность и женский характер

Вагітність та жіночий характер

Чи змінює вагітність жіночий характер та інтелект?

Практично всі вагітні схильні до різких емоційних перепадів, так як очікування дитини пов'язане зі змінами - як фізичними, так і емоційними. Гормональні зміни під час вагітності приводять до того, що настрій вагітної жінки різко змінюється чи не кожну годину.

Через відсутність материнського досвіду вагітна жінка може відчувати раптові емоційні сплески. Жінка відчуває безліч страхів, до яких відносяться боязнь пологів і несвоєчасне переривання вагітності, турбота про здоров'я майбутньої дитини і власне здоров'я, боязнь родових схваток і неминучого болю, боязнь розчарування партнера / чоловіка через зміни, що відбуваються з тілом. Сучасні жінки змушені турбуватися про кар'єру, про фінансові проблеми, про безліч додаткових витрат, пов'язаних з появою і вихованням нового члена сім'ї.

Всі ці страхи можуть призвести до виникнення безлічі негативних емоцій - таких, як хвилювання, роздратування, занепокоєння, стрес, гнів, почуття самотності. Найбільш часто зміни психоемоційного фону під час вагітності призводять до розвитку тривожних розладів. Причиною цих змін є гормональний фон під час вагітності, тобто значне збільшення естрогену, і особливо прогестерону, сприяють емоційній слабкості. Як правило, незначні прояви у вигляді дратівливості, плаксивості, уразливості, часто супроводжуються ранніми токсикозами в I триместрі вагітності - нудота, блювота та ін. Однак, після зникнення цих симптомів нервово-психічний стан вагітних як правило поліпшується. 

Як придбати емоційну рівновагу під час вагітності?
Для підтримки нормального емоційного балансу під час вагітності необхідний контроль емоцій. 
Існує кілька основних правил, які допоможуть впоратися з емоційним дисбалансом:

• Необхідно змиритися з тим фактом, що фізичні та емоційні зміни - неминуча частина періоду вагітності. Потрібно зрозуміти, що це тимчасовий етап, який триватиме лише кілька місяців і закінчиться максимум через 1-2 місяці після народження дитини.

• Кожен триместр вагітності несе нові зміни, як в тілі, так і в емоційному стані. Головне джерело інформації про вагітність - спеціальна література та досвід недавно народивших жінок, які можуть поділитися своїми відчуттями і переживаннями.

• Обов'язковим є правильне харчування, відпочинок і дозвіл собі на свої маленькі примхи.

Краще бути відкритою для діалогу і не боятися обговорювати свої проблеми з гінекологом, партнером або друзями - усіма, хто може надати емоційну підтримку. Не слід тримати в собі страхи й тривоги - це лише посилить внутрішню напругу.

• Зміни, пов'язані з вагітністю, можуть привести до зниження енергії і, як наслідок, швидкого стомлювання. Слід знизити темпи, по-новому розставити пріоритети в роботі і дати собі відпочити.

• Емоційне напруження та негативні емоції можна побороти, відволікаючись на приємні справи або хобі. Коли емоції переповнюють у вас в голові, спробуйте проаналізувати те, що вас турбує, а потім знайти адекватне рішення.

• Заняття певними фізичними вправами, розробленими спеціально для майбутніх мам, допоможуть поліпшити як фізичне, так і емоційне здоров'я.

• Головними компонентами емоційного здоров'я під час вагітності є відпочинок і комфорт.

 

Якщо після ознайомлення з матеріалом нашої публікації у Вас виникли питання і бажання обговорити їх з фахівцем, запрошуємо Вас в наш Нейропсихологічний центр PSYMED.

Запишіться до нас на консультацію .

або заповніть заявку:

[

У нас Ви завжди можете розраховувати на кваліфіковану консультацію!

З турботою про Вас,

Марина Гуменюк, керівник центру PSYMED.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!