Нейропсихологічний центр на Голосіїво
Подростковая депрессия

Депресія у підлітків

Що таке депресія?

Депресія - це досить тривалий стан в основі якого лежить зниження настрою. Настрій може бути тривожний, пригнічений, боязкий, дратівливий і т.д.

Поганий настрій - це не депресія, а основний її компонент в поєднанні з розумовою і руховою загальмованістю. Ці три компоненти складають депресивну тріаду, яку доповнюють: соматичний компонент (погіршення харчування, сну, зниження лібідо) і депресивна ідея (депресивний марення).

Що значить депресивне марення? Це маячня самозвинувачення, відчуття власної неповноцінності, перебільшення соматичних симптомів (людині може здаватися, що він хворий чимось невиліковним).

Депресія симптоми

Діти не можуть сказати, що у них тривога і туга. Тому, важливо визначати за зовнішнім виглядом: дитина часто стривожена, може лякатися нових людей і предметів. Іноді діти можуть показати тугу у вигляді скарг на утруднене дихання.

Скарги при депресії?

Важливо знати, що в дитячо-підлітковому віці є такий стан як алекситимія. 

Алекситимія - це неможливість передати свій душевний стан.

Діти не можуть передати свій настрій. Тому на питання: як ти себе почуваєш? Завжди відповідають: нормально.

У дітей може часто змінюється стан від загальмованості до активності (наприклад, поганий настрій, може поліпшити подарунок). Діти дуже піддаються на провокації. Це важлива відрізняюча ознака від дорослої депресії. Дорослого, як не провокуй - стан не зміниться.

У дітей настрій може коливатися протягом доби. Вранці - млявий і пригнічений, а до вечора - активний.

Дитина, що страждає депресією, вранці може плакати, вдень бути млявим і апатичним, а до вечора - наростає рухова активність і тривога. Тому, у дітей і підлітків саме ввечері можуть проявлятися суїцидальні спроби, втечі з дому і т.д.

Депресія у підлітків та депресія у дорослих - основні відмінності.

  • Дорослі при депресії не плачуть, діти завжди.
  • У дорослих при депресії страх рідко виражений, а
  • депресія у підлітків супроводжується страхом завжди.
  • Вектор депресивного марення у дорослого спрямований на себе (я не так зробив, я винен, я поганий), а вектор провини при епресії у підлітків спрямований у зовнішнє оточення (звинувачення мами, тата, вчителя).

Чому у дітей складно визначити депресію?

Депресія, в дитячому і підлітковому віці - замаскована.

Замаскована депресія - це депресія, яка прихована за фасадом якихось інших розладів.

Це коли симптоми депресії ховаються за соматичними проявами (гастроентерологічними, пульмонологічними, неврологічними і т.д).

Депресії у підлітків без соматичного компонента майже не буває.

В результаті, можна у дитини нескінченно лікувати соматичні захворювання, не підозрюючи, що пусковий механізм - це психологічний фактор.

Якщо після ознайомлення з матеріалом нашої публікації у Вас виникли питання і бажання обговорити їх з фахівцем, запрошуємо Вас в наш Нейропсихологічний центр PSYMED.

Запишіться до нас на консультацію .

або заповніть заявку:

[

У нас Ви завжди можете розраховувати на кваліфіковану консультацію!

З турботою про Вас,

Марина Гуменюк, керівник центру PSYMED.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

error: Content is protected !!